Page 21 - ERÜ'de Bu Ay Aylık Bülten Haziran-2025
P. 21

Haziran 2025                             ‘de Bu Ay

                             GÜNDEM
                                                                                             #bilimkafe



                 Üniversitemizin Bilim Kafe Etkinliğinin


                   Konuğu Prof. Dr. Mustafa Soylak Oldu



              ükseköğretim Kurulu (YÖK) tara-  olarak çinko denilebilir. Çinko eksikli-
              fından hayata geçirilen Bilim İle-  ği  genel  sorunlardan  bir  tanesi.  Mayalı
        Ytişimi Ofisi projesi  kapsamında,   ekmek tüketenlerin önemli bir sorunu
        Üniversitemiz Kurumsal İletişim Koordi-  dengesiz beslenmede ekmeğin yerini
        natörlüğü bünyesinde faaliyetlerini tüm   sürekli söyleyeceğim. Daha az ekmek
        hızıyla sürdüren Bilim İletişim Ofisi’nin   tüketmek gerekiyor. Bakır elementi vü-
        “Bilim Kafe” etkinliğinin bu ayki konuğu   cudumuzda enzimlerin sağlanmasında
        Üniversitemiz Teknoloji Araştırma ve Uy-  önemli rol alıyor. Dengeli beslenmede
        gulama Merkezi (TAUM) Müdürü Türkiye   peynir, süt ve dondurma gibi ürünler
        Bilimler Akademisi Asli Üyesi Prof. Dr.   kesinlikle  yer  almalı.  Bir  başka  element
        Mustafa Soylak oldu.                iyottur. Guatr hastalığı o noktada karasal
                                            bölgede yaşayan insanlar için önemli bir
        Hunat Hatun Medresesi’nde gerçekleşti-
        rilen etkinliğe; Rektörümüz Prof. Dr. Fatih   sorundur. İyot eksikliği guatr hastalığına
        Altun ile vatandaşlar katıldı.      sebep olur. İyotlu tuz kullanımı önemli.
                                            Çevre kirliliğiyle beraber havanın, suyun
        Etkinliğin açılışında konuşan Üniversite-  kirlenmesi bunu kullanan insanların za-
        miz Kurumsal İletişim Koordinatörü Doç.   rar görmesi oldukça önemli bir sorun.
        Dr. Mustafa Cıngı, etkinliğin düzenlen-  Civanın çevre açısından zararlı olduğunu
        mesinde emeği geçenlere teşekkür ede-  bilmemiz lazım.”
        rek, Bilim Kafe etkinlikleriyle amaçlarının                             mamız gerekiyor” diye konuştu.
        yapılan akademik çalışmaların kampüs-  Konuşmasında sigara kullanımının insan
        te kalmayarak toplumla buluşmasını   vücuduna zararlarından  da  bahseden   Prof. Dr. Soylak konuşmasının ardından va-
        sağlamak olduğunu söyledi.          Prof. Dr. Soylak, “Sigara gerçekten içe-  tandaşlardan gelen soruları da yanıtladı.
                                            risinde  dört  bine  yakın  zararlı  kimyasal
        Açılış konuşmasının ardından Etkinliğin   madde içeriyor. Sigara içmeyelim ve si-  Etkinlik, Rektörümüz Prof. Dr. Fatih Altun
        konuşmacısı TAUM Müdürü Prof. Dr. Mus-  gara içenleri zararları konusunda her za-  tarafından Prof. Dr. Mustafa Soylak’a te-
        tafa Soylak, “Sağlıklı Yaşamda Eser Ele-  man uyaralım” dedi.           şekkür belgesi takdiminin ardından sona
        mentler” konusunda konferans verildi.                                   erdi.
                                            Konuşmasında insan sağlığı için suyun
        Vatandaşların ilgi ile takip ettiği konfe-  önemine de dikkat çeken Prof. Dr. Soylak   Etkinliğe katılanlara ayrıca Üniversitemiz
        ransta Prof. Dr. Mustafa Soylak, eser ele-  “Ülke olarak su zengini bir ülke de deği-  Ziraat Fakültesi tarafından üretilen “ERÜ
        mentlerin sağlıktaki rolü hakkında katı-  liz, su fakiri bir ülkede değiliz. Suyu her   Ziraat  Çiftliğim”  dondurmaları  ikram
        lımcılara bilgi verdi.              zaman çok dikkatli ve tasarruflu kullan-  edildi.
        Konuşmasında sağlıklı beslenmenin
        önemine  dikkat  çeken  Prof.  Dr.  Soylak,
        şunları kaydetti: “Normal  bir  insan  sağ-
        lıklı besleniyorsa, çok ekmek yemiyorsa
        sebze,  et  gibi  yiyeceklere  dikkat  edip
        besleniyorsa, elementleri vücuduna çok
        rahatlıkla alıyor. Dengeli beslenme bu
        noktada  çok  önemli.  Bu  kapsamda  de-
        mir bizim için önemli elementlerden bir
        tanesi. Demir açısından önemli gıdalar
        et ürünleri ıspanak söylenebilir. İkinci
        bir element olarak bu noktada önemli

                                                                                                                  21
                   @erciyesuni1978                                                  www.erciyes.edu.tr
   16   17   18   19   20   21   22   23   24   25   26